Новини за даренията

В ГИМНАЗИАТА ПО КАМЕНООБРАБОТВАНЕ В КУНИНО ИЗРАБОТВАТ ПЛОЧАТА С ПОСЛАНИЯ ЗА ПИЛОН “РОЖЕН”

В  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино изработват плочата с послания към бъдещите поколения, която ще бъде в основата на Пилон „Рожен“. Вече са готови два от фрагментите, като текстовете се гравират ръчно от ученици и преподаватели. Като жест на съпричастност към  каузата за  изграждане на новия Паметник на обединението на Роженските поляни в Родопите гимназията безвъзмездно работи по проекта и е осигурила, чрез дарител врачанския камък за плочата.

Картата на България със завети на 28-те административни области ще е с размери 5х3 м. Ще се оформи от 10 фрагмента, 1х1,5 м на всяка част. Гравирането извършва Дарин Ганчев, завеждаща училищната работилница, подпомогнат от ученици. Работата ще приключи до края на месеца, а сглобяването на частите, заедно с монтажа ще е в началото на юли на избраното за паметника място на Роженските поляни.

„За нашето училище е  чест да се включи в проекта за Пилон „Рожен“ и да покаже как съхраняваме традициите и възпитаваме бъдещите професионалисти в обработката на камъка у нас. Образованието е едно от най-важните послания  към идващите поколения, което искаме да отправим“, споделя Христо Димитров, директор на гимназията.

„Каменоделната гимназия е уникална със своята 100-годишна история и амбицията да опазва и развива една рядка, но ценна професия. Благодарни сме, че получихме тяхната подкрепа за изграждане на монумента на българското знаме. Със своя жест те се нареждат сред значимите дарители на нашата благотворителна кампания и са пример доказващ, че нашата родолюбива инициатива обединява всички българи“, каза при срещата си с учителите и учениците от Кунино Симеон Караколев, председател на фондация „Наследство в бъдещето“.

Вече е готова цялата техническа документация и разрешителни за съоръжението, а изработката на коничния метален е в ход.

Откриване на монумента на българското знаме ще е на 13 юли 2023 г. с официална церемония, след която примата на българската естрада Лили Иванова ще изнесе първия в кариерата си концерт на поляна.

Ако вярвате в насърчаването на родолюбието, ако мислите, че заедно можем да създадем най-новия паметник на България и искате да станете дарител за нас днес и децата ни утре ето и начините да го направите:
✅ Чрез банкова карта: https://pilon.rozhen.bg/donations/
✅ Като закупите знаме с история, част от голямото Роженско знаме. Форма за поръчки тук: https://bit.ly/3NczG4G
✅ Като изпратите дарителски SMS на стойност 1 лв. с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори)
✅ С директен превод по дарителска банкова сметка:
IBAN: BG31DEMI92405000304216
Фондация “Наследство в бъдещето”
Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *