Новини за даренията

СОНДИРАТ ТЕРЕНА, НА КОЙТО ЩЕ СЕ ИЗВИСИ 111-МЕТРОВИЯ ПИЛОН „РОЖЕН“

Започнаха геопроучвателни сондажи на терена, на който ще се извиси 111-метровия пилон „Рожен“ за българското знаме в Родопите. Новият Паметник на Обединението ще е на Роженските поляни на внушителната надморска височина от 1430 м.

Сондажите са на дълбочина до 24 метра от теренната повърхност, от където със специализираната техника се вземат земни и скални проби. които ще бъдат изследвани в лаборатория за определяне на физико-механичните показатели. Проучванията се ръководят от професор д-р инж. Георги Франгов – председател на секция “Минно дело, геология и екология” в Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, а на терен действията води геолога инж. Андрей Тахчийски.   Инженерно-геоложки доклад ще е готов в средата на януари и на негова база ще  се оразмери фундамента на пилона.

„На България й липсва Паметник на Обединението, а няма по-подходящо място от Роженските поляни той да бъде издигнат. Там е минавала граничната бразда деляла България. Рожен е магично и енергийно място. Теренът е дарение от мен и фондация “Наследство в бъдещето” на държавата, която ще се грижи за пилон “Рожен”. А желанието ни е да го издигнем заедно с всички българи у нас и по света, за да бъде истински символ на обединението ни и да ни даде тласък за вяра и ново начало. Една родолюбива и патриотична кауза, която ще ни сплоти като народ.” – сподели управителят на фондация “Наследство в бъдещето” Симеон Караколев.

Внушителният пилон „Рожен“ ще е с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на коничният стълб ще е 55 тона. Знамето с площ от 1 110 кв.м., издигнато на 111 метра и ще символизира територията на България от 111 000 кв. км.

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *