Новини за даренията

НА 13 ЮЛИ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ ЩЕ СЕ ИЗВИСИ НА ПИЛОН “РОЖЕН“

Монументът на националния флаг ще бъде открит с тържествена церемония ден преди началото на Роженския събор

 

С тържествена церемония на 13 юли т.г. ще бъде открит първият монумент на българското знаме –  Пилон “Рожен“. Празничната програмата ще стартира в 18,00 ч.  с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. След това Роженските  поляни ще бъдат огласени от емблематични песни за България, както и от изпълнения на деца от задграничната българска диаспора.

Над 400 реконструктури,  артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента на българското знаме. Тържествената церемония по издигането на националния флаг на Република България на 111 метра височина и откриването на  Пилон “Рожен“ ще е в 21,00 ч.  След това хилядите присъстващи ще извият голямо хоро.  Празникът ще продължи с още изненади подготвени от организаторите и ще завърши с  грандиозно огнено шоу-заря.

Искрата на българщината ще гори и в следващите дни – от 14 до 16 юли, когато ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023.

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“. Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км. В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Към настоящия момент подготвителните дейности на терен са приключили, подготвя се височинния монтаж на внушителното съоръжение и рекултивиране на прилежащата зона.

Достигайки до все повече хора каузата за монумент на националния флаг привлича все повече съмишленици и дарители. Инициативата може да бъде подкрепена през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка – IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *