Новини за даренията

ЕКИП ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПРОЕКТИРА ПИЛОН „РОЖЕН“

В ход е проектирането  на новия Паметник на Обединението – Пилон „Рожен“, който ще извиси българския национален флаг на Роженските поляни в Родопите. За изграждането на коничната конструкция на съоръжението и фундамента е сформиран екип от най-добрите специалисти проектанти у нас, които са и водещи  преподаватели в Университет по архитектура, строителство и геодезия /УАКГ/ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Главен проектант е д-р инж. Иван Гешанов, председател на секция Конструкции на сгради и съоръжения към Камарата на инженерите в инвестиционното проектирате София-Град. Професорът във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ д-р инж. Чавдар Колев, който има 33-годишна карира в геотехниката и инфраструктурното строителство и е председател на Българско дружество па земна механика и геотехническо инженерство, ще проектира фундамента на пилона. Електрическата част е поверена на инж. Михаил Рударски, а проф. инж. Фантина Рангелова отговаря за ПБЗ или всички препоръки и правила, които трябва да се спазват, за да може стрителният процес да мине без инциденти и в нужните срокове.

Техническият контрол, аналитичните и проверочни изчисления ще са на инж. Неделчо Ганчовски и екип на EQE.

„Екипът има голям опит в изграждането на високи конструкции, но за нас е предизвикателство, както проектирането на пилона на такава голяма надморска височина, така и самия начин на монтаж на коничния стълб, какъвто до момента не е правен у нас“, сподели инж. Неделчо Ганчовски.

Към момента са събрани всички необходими изходни данни и проектирането е в идейна фаза, след което ще бъде направен технически и работен проект. Финалният етап ще е авторския надзор от разработването на специален софтуер до проследяване на целия строителен и монтажен процес.

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *